Laravel package Prototypes

Prototyping
Voyager
Twill
Backpack

Laravel packages prototypes

In de Laravel packages analyse zijn drie laravel packages gekozen om uit te werken in prototypes. De beoordeling van de packages is gegaan aan de hand van de beoordelingscriteria.

De uitgekozen packages: Voyager, Backpack en Twill, deze packages hebben ieder hun plus en minpunten. In het prototype van de deze packages wordt een basic CRUD(Create, Read, Update en Delete) opgezet en gekeken hoe gemakkelijk de styling van deze dashboarden aan te passen zijn. Bij iedere package wordt ook gekeken in hoeverre de minpunten te verbeteren zijn.

 

Voyager prototype

Voyager

Het opzetten van Voyager ging gemakkelijk aan de hand van hun documentatie. Al snel werd het duidelijk dat het CMS net als Statamic volledig wordt geopereerd vanuit het CMS zelf. Daardoor valt Voyager direct af voor het back-end team. In de demo video is te zien dat je in het CMS alles zelf kan beheren zoals databases, relationships, models en het menu. Het voldoet verder aan bijna alle gestelde criteria. Helaas is het CMS niet geschikt voor het back-end team.

 

Backpack prototype

Backpack

Backpack komt in de analyse als het meest complete CMS naar voren. Backpack wordt ook gepromoot met de zin “build custom administration panels, for anything from presentation websites to complex web applications.” Binnen een handomdraai was de basis van het CMS opgezet met behulp van hun video course. Ondanks dat Backpack in de demo video misschien het minst uitgebreid uitziet is dit CMS dat zeker niet. De manier waarop Backpack is opgezet zorgt er voor dat je alle basis functionaliteiten snel kan implementeren maar ondertussen ook de vrijheid van custom layouts en styling behoud.

 

Twill prototype

Twill

Twill kostte meer moeite op te zetten maar dit kan ook aan mijn development omgeving liggen. De errors die ik kreeg heb ik relatief snel op kunnen lossen door trial en error en een goede google search. Het de functionaliteiten in het CMS werken goed maar de UI laat veel te wensen over. De top navigatie is onnodig groot en oogt niet praktisch voor een uitgebreid CMS. Daarnaast zijn de kleuren in het CMS niet gemakkelijk aan te passen waardoor je met een groene primaire en een felgele alert bar blijft zitten. Als laatste moet je bij elk item dat je aanmaakt zoals bijvoorbeelde een categorie eerst een titel opgeven. Dit zorgt voor een onnodige extra handeling voor de gebruiker. Alles bij elkaar genomen wordt Twill niet aangeraden voor het LiveWall back-end team, de aanpassingen om de UI te verbeteren wegen niet op tegen de voordelen van dit CMS.

Conclusie

Voyager valt al gelijk af als keuze voor een proof of concept, het is een goed CMS maar door dat alles in het CMS beheerd wordt (aanmaken van models, databases etc..) is het niet geschikt voor het back-end team. Twill voldoet aan de meeste eisen maar de matige UI weegt niet op tegen de functionaliteiten die het CMS te bieden heeft. Backpack daarin tegen komt sterk uit deze prototype test, zoals het tijdens het maken van het prototype functioneert heeft het een goede verhouding tussen Backpack functionaliteiten en mogelijkheid voor customization. Daarom is Backpack gekozen voor het maken van een proof of concept. 

Met een proof of concept wordt verder gekeken naar de mogelijkheden en limitaties van het CMS.