Laravel Packages analyse

Research
Laravel

In de keuzematrix wordt er eerst gekeken naar de packages die eind 2020 door LiveWall zijn onderzocht waaronder Orchid. In een jaar tijd kunnen de packages veel zijn veranderd en ze worden nu op nieuwe criteria beoordeeld.  

Daarna is er onderzoek gedaan naar andere packages die niet in de oude keuzematrix zijn meegenomen. Veel van deze packages zijn al snel afgekeurd op basis van een oude Laravel versie, geen recente updates of zeer beperkte documentatie. 

De informatie van de packages komt voornamelijk uit de documentatie, demo’s en de package community. Bij de meeste packages ontbreekt er echter nog enige informatie. Deze informatie is door middel van een lokale demo verder aangevuld. Bijgevoegd in de matrix staan comments met eventuele verwijzingen of details om zo de beoordeling verder te onderbouwen.

De beoordelingscriteria: Link
Oude keuzematrix: Link
De volledige keuzematrix (inclusief de comments):Link


Nieuwe keuzematrix aan de hand van de opgestelde beoordelingscriteria

PyroCMS(Link)

PyroCMS voldoet aan bijna alle eisen die zijn gesteld in de matrix en wordt maandelijks voorzien van updates. Het grootste minpunt in de beperkte documentatie, ondanks dat deze voorzien is van video's is de overige toelichting onvolledig. De layout van de documentatie pagina is chaotisch en is er ook geen algemene search veld. Daarnaast is de community klein en is de GitHub alleen toegankelijk voor mensen met een betaalde licentie. Het forum staat vol met issues die aangemaakt zijn door bots en is daarom praktisch onbruikbaar geworden. 

Conclusie
Vanwege de beperkte documentatie, community en het feit dat er een betaalde licentie voor nodig is wordt PyroCMS afgeraden.


Voyager(Link)

Voyager is één van de gratis packages die voorzien is van een duidelijke documentatie. Ook is het mogelijk om kant en klare add-ons toe te voegen. Standaard zitten er basis customization opties in zoals het veranderen van het logo en de primaire kleur. Het grootste minpunt van Voyager is het gebrek aan filter opties bij de tabellen en de kleine icon library. 

Conclusie
Voyager is een interessante package die voldoet aan de meeste eisen daarbij gaat het om een gratis package met een overzichtelijke en uitgebreide documentatie. Met een prototype kan worden bepaald of de minpunten zoals gebrek aan filters te overzien is.


Backpack(Link)

Backpack is een betaalde package die voldoet aan alle gestelde eisen in de matrix (afgezien van standaard Docker). De documentatie ziet er overzichtelijk uit en bevat ook video tutorials voor het snel opzetten van een aantal CRUD(Create, Read, Update en Delete) pagina’s. De kosten zijn voor een commercial project rond de 170 euro per jaar per project. De community is actief en vragen kunnen via verschillende kanalen zoals Stack Overflow, Gitter Chatroom en Reddit worden gesteld.

Conclusie
Uit de lijst met packages is Backpack het enige pakket dat voldoet aan alle gesteld eisen en ziet er qua documentatie overzichtelijk en compleet uit.


Laravel Nova(Link)

Laravel Nova valt onder het ecosysteem van Laravel en is een betaalde admin panel. De kosten zijn 200 dollar per project (one-time purchase) er is geen demo of trial van beschikbaar. Omdat er geen demo of trial beschikbaar is was het moeilijk om op gebruiksvriendelijkheid te beoordelen.

Conclusie
Laravel Nova lijkt een stabiel compleet pakket die voldoet aan de meeste eisen. Ook hier is het mogelijk om via verschillende kanalen vragen te stellen. Het grootste minpunt is dat er geen demo of trial beschikbaar is om het interface en functionaliteiten op te beoordelen.

Twill(Link)

Twill is gratis* pakket. Twill voldoet aan de meeste “must have” eisen maar niet aan alle nice to haves. De functionaliteiten zoals filteren en zoeken zijn uitgebreid gedocumenteerd en zien er goed uit in het CMS. Echter maken ze gebruik van alleen een top navigatie. In de documentatie is geen informatie gevonden of dit standaard aan te passen is naar een side nav. De UI en flow van Twill zit vergeleken met andere CMS’en apart in elkaar en zal daardoor een grotere verandering zijn voor contentmanagers.

Conclusie 
Twill is een goede gratis* optie die voldoet aan de meest belangrijke eisen. Afhankelijk of de customization opties voldoende zijn om het dashboard te kunnen customizen (kleuren, navigatie etc..) kan het een goede optie zijn. 

*Als je Twill UI gebruikt moet je de tekst “Made with Twill” in de footer van de admin laten staan. Er kan toestemming worden gevraagd om dit te verwijderen door contact op te nemen met Twill.

Statamic(Link)

Statamic is een betaalde package die $259 kost per project, er is ook een optie voor Enterprises waarvoor een prijs aanvraag nodig is. De Statamic website is zacht uitgedrukt chaotisch. Op eerste oogopslag lijkt de documentatie uitgebreid en ze hebben wekelijkse minor updates. In de demo ziet het CMS er modern en duidelijk uit. Statamic voldoet aan alle eisen behalve charts. 

Na verder onderzoek met o.a. een lokale demo blijkt dat alle handelingen in het Statamic dashboard worden uitgevoerd. Dit zijn handelingen zoals het aanmaken van een table, model en controller. Hierdoor zit er bijna geen development aan te pas.

Conclusie
Statamic lijkt niet te voldoen aan de eisen als het gaat om development mogelijkheden. Het development team is niet opzoek naar een CMS waarbij alle aanpassingen in het dashboard zelf gedaan worden.

Eindconclusie

Bovenstaande bevindingen zijn samen met de demo’s gedeeld met een back-end developer en er zijn drie packages gekozen om verder te onderzoeken en uit te werken in een basic prototype. Bij het kiezen van deze packages is gekeken naar verschillende factoren zoals prijs, documentatie en de UI. De volgende packages zijn gekozen voor het maken van een prototype:

Voyager
Voyager is gekozen omdat het interface er overzichtelijk uit ziet en beschikt over een aantal key functionaliteiten die momenteel in Orchid missen. Met een prototype wordt er bepaald of de minpunten te overzien zijn.

Backpack
Backpack is gekozen omdat het het meest complete package is. De documentatie en UI zien er volledig uit met veel mogelijkheid voor customization. In het prototype wordt er bepaald of backpack een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft en daarmee een eventuele verbetering kan zijn op Orchid.

Twill
Twill is gekozen vanwege de functionaliteiten die er standaard in zitten zoals de uitgebreide filter opties. Twill voldoet daarnaast aan de meeste eisen. Met het prototype wordt getest of de minpunten van de UI gemakkelijk te verbeteren zijn.